Få bort stubbar och rötter på egen hand

 

Få bort stubbar och rötter på egen hand

Få bort stubbar och rötter på egen hand med denna guide till hjälp. Blockerade trädet utsikten från fönstret? Så du ringde en trädfällare för att ta ned trädet. Nu sticker en stubbe upp som blev kvar efter trädfällningen. Stubben skadar din robotgräsklippare och du snubblar över den, och den drar även till sig skadedjur till din trädgård.

Det som alltid blir kvar efter en trädfällning är  en stubbe. Eftersom det inte är lätt att ta bort en stubbe på egen hand så har vi beskrivit arbetsprocessen hur du går tillväga. Du kan också lämna över det tunga trädgårdsarbetet till oss och låta oss ta bort dina stubbar med stubbfräsning.


Boka tid för stubbfräsning

Innehållsförteckning

Få bort stubbar och rötter på egen hand

Med rätt teknik får du bort stubbarna på egen hand

Med rätt utrustning och rätt teknik går det att få bort stubbar på egen hand. Men det är inte lätt och det beror på att arbetet är tungt och slitsamt. Arbetet ska göras med försiktighet för att inte skada sig själv eller andra.

När jobbet väl är klart kan du njuta av din belöning av ett tufft arbete, en gräsmatta fri från uppstickande stubbar. En tomt fri från stubbar gör din trädgård snyggare, minskar risken för skador och minskar risken för att få in skadedjur till tomten.

Stubbar kvar efter trädfällningen

Efter ett fällt träd blir det alltid kvar en stubbe som sticker upp ur marken mer eller mindre. Stubbar är inte heller det vackraste i en välskött trädgård.

En färsk stubbe har även ofta en klibbig eller fuktig yta. Det gör att stubbarna blir varken bekväma att sitta på eller användbara som avlastningsytor. Det tar tiotals år för en stubbe att förmultna och ofta blir den ett hem för både mikroorganismer och skadedjur som sprider sig i trädgården. Även om du skulle använda ecoplug så tar det flera år innan stubben är helt borta.

En gräsmatta fri från stubbar blir dessutom lättare att underhålla eftersom en robotgräsklippare kan arbeta helt obehindrat utan att stöta på något fast hinder. Blir stubben kvar i trädgården blir det alltid gräs kvar att handtrimma runt stubben eftersom en gräsklippare inte kommer ända intill fasta hinder med sina knivar.

Av det skälet är det både praktiskt och hygieniskt skäl nog att ta bort och rötter från trädgården.

Snygtt och rent i trädgården utan stubbar

Istället för att låta stubben stå kvar i din trädgård och skräpa är det bättre att ta bort stubben. Fortsätt och läs mer nedan, så guidar jag dig om hur du går till väga med att få bort stubbar och rötter på egen hand.

Det är helt enkelt väldigt arbetsamt och ibland rätt så krångligt att få bort stubbar och rötter själv. En stubbe har ofta ett lika brett rotsystem som grenverket var en gång i tiden. Du behöver inte dra upp alla stubbrötter för att få bort stubben, men försök få bort de mest ytligt liggande rötter så gräsmattan blir helt plan. Det gör också att gräsklipparen inte behöver komma till skada i samband med påkörning.

Du kan snabbt bli av med stubben till en låg kostnad med stubbfräsning. Då får du rent och snyggt på tomten samtidigt som du höjer värdet på fastigheten. Läs mer om vårt sätt att få bort stubbar som är enklare och mindre mödosam.


Jag vill veta hur man tar bort stubbar med stubbfräsning

Har du gott om tid, en massa extra energi och vill göra arbetet själv fortsätt läs vidare nedan.

Få bort stubbar och rötter på egen hand

När det kommer till att få bort rötter och stubbar i trädgården är det bra att ha riktigt rejäla trädgårdsverktyg. Klä dig för arbetet med arbetshandskar som ger dig ett bra handgrepp, skyddsskor och ett par rejäla arbetsbyxor. De trädgårdsredskap som du kommer att behöva har jag listat här nedanför.

 • Yxa, gärna en du inte är speciellt rädd om eller som du kan slipa om. Yxan kommer att få hugga i träd och sten
 • Spett, välj ett kraftigt spett och gärna med ett plastöverdrag som ger dig ett bra grepp
 • Spade med spetsigt udd, så du kan gräva och hugga av rötter på en och samma gång
 • Såg eller motorsåg som du sågar av både rötter och delar av stubben där du kommer åt
 • Lyftkran med kätting. inget som är nödvändigt men kan komma till praktisk användning för att dra upp mindre stubbar med bilens dragkrok. Var rädd om bilen så att inte stubben var som en projektil in i bilens bak!
 • Skyddsutrustning. Ska du använda motorsåg så ska du ha riktiga sågskyddskläder på dig. Oömma kläder (fu kommer att få arbeta hårt) och ett par bra arbetshandskar

Ska du bli av med en häck med rötter kan du behöva fler verktyg såsom röjsåg eller en motorsåg för att på sätt ta ned häcken till en början.

Få bort stubbar och rötter på egen hand
Börja med att frilägga stubben när du ska ta bort den

Processen – få bort stubbar och rötter själv

Det tar ett tag att få bort en eller flera stubbar med rötter. Eftersom det är ett hårt arbete som är väldigt slitsamt samt att det krävs en stor portion tålamod.

Arbetsprocessen:

 1. Gräv upp runt stubben och frilägg rötterna med spaden
 2. När rötterna är frilagda (spara de djupgående rötterna till sist), kapar du av dem med yxan. Hugg nära stubbstammen för att minska risken för studs på yxan. Arbeta metodiskt och ta god tid på dig då denna del av arbetet är ansträngande
 3. Under själva stubben är rötterna riktigt svåra att komma åt. Då är det bättre om du sågar av dem med en sticksåg eller en fogsvans. Det gör att arbetet går lättare för dig
 4. När de allra grövsta rötterna är kapade kan du äntligen lossa på stubben. Då använder du med fördel spettet. Tryck in spettet under stubben och bänd sedan loss stubben från sitt markfäste
 5. Större stubbar kan du behöva lyfta bort med en lyftkran och kätting. Alternativt så hugger och kilar du sönder den i mindre bitar. Dock tar detta mycket längre tid och är mycket arbetsamt

Arbetet efter stubborttagningen

Gropen som blir kvar efter stubben fyller du upp enklast med sandrik dressjord. Jämna av marken med en dressraka som markavjämnare. Ta hand om din gräsmatta och fyll på med mer jord efter en tid då marken har satt sig och sjunkit ner.


Jag vill köpa en dressraka

Det är jobbigt att få bort stubbar själv!

Att få bort stubbar och rötter på egen hand är ett tungt arbete så glöm inte att dricka mycket vatten. Undvik kroppsskador när du arbetat med yxan. Håll barn, djur och andra vuxna på behörigt avstånd så att de inte träffas av en slungande yxa, flygande trädbitar eller stenar.

När arbetet är klart och du har fått bort stubben och rötterna så återstår bortforslingen av trädgårdsavfallet. Kontrollera med återvinningsstationen om de tar emot stubbar för att alla gör inte det.

Alternativa metoder – stubborttagning

Har du sökt efter andra metoder till att få bort stubbar enkelt själv? Ta bort stubbar med salt eller medel tar väldigt lång tid. En del har provat med att hälla salt i uppborrade hål. Till slut har de anlitat professionell hjälp för stubborttagningen.

Var försiktig när du använder yxan få bort stubbar och rötter på egen hand
Var försiktig med yxan så ingen kommer till skada i samband med stubbortagningen.

Stubbfräsning är enklare

Är du mån om din kropp och hälsa så lämna över arbetet till oss. Det gör att du kan ägna din tid åt bättre saker än att låta stubben nästan ta livet av dig. Det är många som kontaktar oss efter att de har slitit med sina stubbar i flera dagar.

Gör rätt från början och boka in en tid för att enkelt bli av med stubbar med stubbfräsning. Vi gör det tunga arbetet åt dig genom att fräser bort stubbarna vilket gör att du inte behöver frakta bort stubbresterna till återvinning. Att hyra en stubbfräs kan vara ett alternativ men det blir sällan billigare.


Borttagning av stubbar med stubbfräsning i Stockholm och Uppsala
Endast träflis kvar efter stubbfräsningen


Jag vill boka en tid för stubbfräsning

Kontakta oss

[wpforms id=”3396″ title=”false” description=”false”]

Frågor och svar

Finns det andra metoder för att bli av med stubbar?

Här nedan listar vi olika metoder för att få bort stubbar i sin trädgård.

   1. Låt stubben ruttna av sig själv. Tar väldigt lång tid.
   2. Elda upp stubben. Oftast väldigt svårt då speciellt en färsk stubbe har högt vatteninnehåll och brinner därmed väldigt dåligt.
   3. Anlita en grävmaskinist. Nackdelen med tunga fordon på sin tomt är att den kompakterar jorden och följden blir att gräset har svårt att växa vilket resulterar i en torr död gräsmatta.
   4. Använd kaliumnitrat. Kaliumnitrat påskyndar bara den nedbrytningsprocessen av stubbar och fungerar på gamla stubbar som är döda och torra.
   5. Stubbfräsning är den enklaste och smidigaste lösningen för att bli av med stubbar.

Är det jobbigt att ta bort stubbar själv?

Det är väldigt jobbigt och tidskrävande att ta bort stubbar själv. Många som anlitar oss för stubbfräsning har försökt att ta bort stubben själv men gett upp efter flera timmars hårt arbete.

Varför ska jag ta bort stubben?

Det finns flera anledningar till varför du ska ta bort stubben från trädgården. Här nedan har du fem anledningar:

 1. Finare gräsmatta utan skräpiga stubbar
 2. Säkrare för robotgräsklipparen
 3. Stubbar är ett perfekt insektshotell
 4. Gamla stubbar förstör sin omgivning
 5. Säkrare miljö med borttagna stubbar

Mer läsning om stubborttagning

Lämna en kommentar