10 kreativa idéer på vad man kan göra med stubbar

Har du trädstubbar kvar i din trädgård som bara tar upp plats? Har du funderat på vad man kan göra med stubbarna? I så fall behöver du inte klura mer på det! Vi har sammanställt 10 kreativa idéer om vad du kan göra med gamla stubbar för att göra ditt utomhusrum mer unikt. Det finns många sätt att göra något vackert av de fula stubbarna, från planteringslådor och fågelbad till uteserveringar och till och med insektshotell. Så vad väntar du på? Läs vidare för att få lite inspiration och börja förvandla den gamla stubben till något fantastiskt!

Vad man kan göra med stubbar som här i bilden till ett blombord.

Innehållsförteckning

10 tips på vad man kan göra med stubbar

Det finns det ingen brist på sätt att använda trädstubbar i din trädgård. Från planteringskärl till skulpturer, möjligheterna är nästan obegränsade när det gäller vad du kan göra med stubbar! Var kreativ och gör ditt uterum unikt. Här nedan får du 10 tips på vad man kan göra med stubbar och du kanske kommer på fler användningsområden.

1
Gör en planteringslåda av stubben

Ett populärt alternativ är att göra en planteringslåda av stubben. Du kan plantera blommor, grönsaker eller örter direkt i stubbens topp och ge din trädgård en charmig rustik touch.

2
Förvandla stubben till en utomhusmöbel

Du kan också göra möbler av en trädstubbe, till exempel stolar och bord för din uteplats.

3
Gör ett sagohus med toppen av stubben

Om du vill ha ett mer nyckfullt utseende kan du göra toppen av stubben till ett sagohus.

4
Gör en träskulptur av en hög stubbe

Låt trädstubben omvandlas till en vacker träskulptur. Se till att kolla med ett proffs om du behöver hjälp med att hugga ur stubben för att skapa det du har tänkt dig.

5
Använd stubben som ett blomkrukställ

Såga ur för trappor i stubben för att sedan placera blomkrukor på varje trappsteg.

6
Förvandla en hög stubbe till en trappa

En hög trädstubbe kan förvandlas till en trappa eller stege.

7
Gör en trädkoja av stubben

Är stubben tillräckligt hög så kan den fungera som en grund till en trädkoja.

8
Gör ett brädspel av stubbens yta

Stubbarna kan också användas för aktiviteter, till exempel som spelbräda.

9
Låt stubben bli ett insektshotell

Stubben kan också användas som insektshotell. De ihåliga delarna av trädet är idealiska för små insekter, som nyckelpigor och bin, att bygga bo i.

10
Använd toppen av stubben som ett bord

Placera ett fågelbad eller en stor kruka ovanpå stubben. Möjligheterna är oändliga när du blir kreativ med vad du kan göra med stubbar!

Varför ska du ta bort en stubbe helt och hållet?

Trädstubbar tar inte bara upp värdefullt utrymme i trädgården utan har en negativ påverkan på totala intrycket och värdet på fastigheten. Den kan också vara farliga för barn och vuxna. Att ta bort en trädstubbe helt och hållet är viktigt för att förhindra sjukdomar och angrepp som kan spridas från stubben till andra träd i trädgården.

Gamla stubbar kan ge upphov till skador

Dessutom försvårar stubbar trädgårdsarbete som gräsklippning och ogräsrensning. Stubbar och uppstickande rötter har en tendens att skada trädgårdsredskap som gräsklippare om den inte tas bort. Dessutom kan en försummad trädstump ge upphov till ny tillväxt, vilket skulle resultera i ett flerstammigt träd med grenar i udda vinklar, vilket gör att det riskerar att falla omkull utan förvarning och orsaka skada. Du kan ta bort stubben själv eller anlita oss för borttagningen.

Stubbfräsning Stockholm Uppsala med stubbfräs

Låt oss ta bort dina stubbar

Det är viktigt att bli av med trädstubben helt och hållet. Anlita oss för våra professionella tjänster som stubbfräsning. Denna process innebär att stubben och rötter flisas ner till träflis som senare kan användas som marktäckare. När du väl har fått bort dina gamla stubbar ökar säkerheten och frigör yta i din trädgård. Borttagningen av gamla fula stubbar bidrar till att trädgården ser mer prydlig ut, samt bidra till att skydda andra träd genom att eliminera källor till sjukdomar eller angrepp som kan spridas från ett träd till ett annat.

Sammanfattning

Trädstubbar kan användas på många olika sätt för att göra din trädgård unik. De kan göras om till planteringslådor, utemöbler, skulpturer och till och med till ett finurligt sagohus eller trädkoja. Stubbar kan också förvandlas till trappor, insektshotell och brädspel. Även om de tar upp värdefullt utrymme och kan påverka fastighetsvärdet negativt.

Det bästa är att låta stubbarna avlägsnas professionellt med stubbfräsning för att förhindra framtida rottillväxt eller skador. Detta bidrar också till att skydda andra träd i din trädgård från att sjukdomar eller angrepp spridas från ett träd till ett annat. I slutändan kommer avlägsnandet av gamla stubbar att öka säkerheten, frigöra utrymme i trädgården och skapa en mer estetiskt tilltalande trädgårdsmiljö.

Frågor och svar

Du kan plantera en mängd olika typer av blommor som ger levande färger och dofter till din trädgård. Innan du planterar är det viktigt att du borrar ett stort hål i stubbens topp så att det finns utrymme för jord och rötter att växa i. Om du dessutom tillsätter kompost eller annat organiskt material i det fyllda hålet kan det bidra till att främja en sund tillväxt. Om du är ute efter något mer produktivt än bara dekorativa blommor kan du överväga att installera en upphöjd bädd ovanpå stubben och odla grönsaker eller örter i den. Med tillräckligt med jord och god dränering kommer dessa växter att trivas.

Det råder ingen brist på kreativa sätt att använda trädstubbar i trädgården. Några idéer är att förvandla dem till trappor eller stegar, göra dem till ett brädspel eller insektshotell, placera blomkrukor på varje steg för ett unikt planteringsställ eller till och med bygga ett finurligt sagohus eller trädkoja på toppen!

Att ta bort stubbar från en trädgård har många fördelar, bland annat ökad säkerhet, frigör utrymme i trädgården, förhindrar att sjukdomar och angrepp sprids till andra träd i trädgården och förbättrar fastighetens övergripande estetiska intryck och värde.

Stubbar kan också orsaka skador på trädgårdsredskap som gräsklippare om de inte avlägsnas. Dessutom kan försummade trädstubbar ge upphov till ny tillväxt som kan resultera i ett flerstammigt träd med grenar i udda vinklar, vilket gör att det riskerar att falla omkull utan förvarning och orsaka skador.

Mer läsning om stubborttagning

Ta bort stubben med salt
Stubborttagning

Vill du ta bort stubben med salt?

Hem Att ta ned ett träd är ett bra sätt att frigöra utrymme och låta solljus komma in på fastighetens solpaneler. Men om en stubbe lämnas kvar kan det skapa irritation. Den kan utgöra en snubbelrisk och kan skada dig

Läs mer »
Anlita en professionell stubbfräsare i stället för att hyra en stubbfräs
Stubborttagning

Hyra stubbfräs Stockholm

Översikt Vad är stubbfräsning? Vi på GTS-Trädgård rekommenderar att anlita våra stubbfräsare för att ta bort stubbar på ett snabbt och effektivt sätt. Stubbfräsning är en miljövänlig lösning som förhindrar skadedjur och sjukdomar från att spridas. Genom att använda våra

Läs mer »

Lämna en kommentar