Uppstart av robotgräsklippare på våren

Att få din robotgräsklippare att fungera optimalt inför uppstart av robotgräsklipparen på våren är enkelt om du följer några enkla steg. Robert har sammanställt en checklista inför vårens uppstart av robotgräsklipparen som hjälper dig att förbereda din gräsmatta och roboten inför sommarens grönska.

Uppstart av robotgräsklippare på våren

Vår checklista, Uppstart av robotgräsklippare

Är robotgräsklipparen rengjord?

Ställde du in robotgräsklipparen för vinterförvaring utan att göra rent den? Då är det hög tid att göra rent den innan säsongstart. Börja med att rensa bort allt skräp och alla ansamlingar som kan ha samlats under chassit. Nedanstående arbetsbeskrivning är vad vi gör med de robotgräsklippare vi får in på vinterförvaring. Rengöringen av robotgräsklipparna brukar ta oss 2–5 timmar beroende på fabrikat och modell.

Rengöring av robotgräsklippare

Till att börja med lyfter du av chassit på robotgräsklipparen och borstar av insidan med exempelvis en diskborste. Rengör alla ytor, inklusive hjulskydd och blad, från gräsklipp, pollen och annan smuts. Använd sedan tryckluft för att blåsa bort all smuts och damm som kan ha samlats på robotens ytor. Torka därefter av alla delar med en mjuk fuktig trasa för att slutligen polera upp plastdelarna med plastpolish.

 • Dammsug eller borsta av robotgräsklipparen
 • Använd tryckluft om du har tillgång till det
 • Fukta ingrodd grässaft med ett miljövänligt rengöringsspray
 • Torka av alla delar med en fuktad trasa
 • Polera upp alla plastdetaljer med någon form av plastpolish

Kontrollera batteriet

Innan du startar din robotgräsklippare efter vintern är det viktigt att kontrollera batteriets laddningsnivå. Om den inte är fulladdad kan det ta lite extra tid innan den börjar fungera optimalt.

Om batteriet är helt tomt och inte tar emot någon laddning bör du byta ut det mot ett nytt. Se till att installera rätt typ av batteri som är kompatibelt med din robotgräsklipparmodell.

Kontroll av batterispänning

Att mäta spänningen med en ohm-mätare är en enkel process som kan genomföras i några få steg. Använd först ohm-mätaren för att ansluta batteriets positiva och negativa poler. På så sätt kan du mäta hur mycket ström som flyter genom batteriet och bestämma dess laddningsnivå. Standardspänningen för ett batteri ska vara mellan 12 och 14 volt.

Det kan också vara fel på laddstationen som inte laddar upp batteriet som den ska.

Om inte batteriet laddar: kontrollera laddstationen

För att kontrollera om en laddningsstation laddar batteriet korrekt bör du först kontrollera anslutningarna mellan laddningsstationen och vägganslutningen för att se till att de är ordentligt anslutna. Dessutom kan du undersöka nätsladden, strömuttaget och transformatorn för att se till att laddningen fungerar som det ska.

Kontrollera spänningen på laddblecken

För att mäta spänningen på blecken till laddningsstationen behöver du använd en ohm-mätare. Ta en avläsning på laddblecken och jämför värdet med den spänning som produceras från transformatorn. Om det finns en avvikelse mellan dessa två avläsningar tyder det på något fel på kretskortet till laddstationen, och det kan då behöva bytas ut.

Kontrollera begränsningskabeln

Det är viktigt att kontrollera om begränsningskabeln är trasig när du startar robotgräsklipparen efter vintern i annat fall kommer inte roboten att fungera. Det enklaste sättet att kontrollera begränsningskabeln till robotgräsklipparen är att se om laddningsstationen lyser grönt och att roboten tar sig fram när du startar den. Står den stilla efter uppstart av robotgräsklipparen och signalerar ingen slingsignal så är det troligtvis kabelbrott på begränsningskabeln.

Signal vid kabelbrott, ”ingen slingsignal”, beroende på fabrikat:

 • Husqvarna Automower, Gardena – blinkande blått
 • Robomow – blinkande rött
 • AL-KO – snabbt blinkande orange
 • Honda Miimo – blinkande gult

Ta ett varv runt tomten!

Ta gärna ett varv runt tomten och kontrollera om begränsningskabeln ligger nedgrävd och inte sticker upp från marken. Ligger kabeln synlig på marken kan antingen robotgräsklipparen klippa av den, någon snubbla över den eller att något trädgårdsredskap skadar kabeln. Se därför till att kabeln kommer ned under jord för att på så sätt minska risken för kabelbrott.

Rensa gräsmattan från eventuella hinder

Grundregeln är att undvika alla typer av hinder som kan störa robotgräsklipparens, så se till att rensa bort alla stenar, grenar och annat löst som kan ligga på gräsmattan. Boka in stubbfräsning om du behöver bli av med stubbarna på tomten. Det finns flera anledningar till att du ska ta bort stubben från din trädgård.

Kontrollera knivarna på robotklipparen

Bladen på din robotgräsklippare är viktiga för att få rena klipp för att säkerställa ett perfekt resultat. Innan du startar robotgräsklipparen efter vintern ska du helst byta ut knivarna till nya skarpa knivar. Slöa knivblad kan göra mer skada än nytta för gräset, eftersom de tenderar att fransa gräsbladens toppar i stället för att klippa dem med ett rent klippsnitt. Detta kan göra gräset mer mottagligt för sjukdomar, vilket leder till bruna och fransiga grästoppar.

Däremot ger skarpa knivblad till robotgräsklipparen ett fint snitt som gör att gräset läker snabbare vilket gör att gräsmattan blir friskare i allmänhet. Det är viktigt att kontrollera bladen regelbundet under säsongen och byta ut dem vid behov – särskilt om du har ett stort område med gräs som behöver klippas.

Checklista:
Uppstart av robotgräsklippare

Kontrollera att du har följt nedanstående punkter innan du startar upp robotgräsklipparen på våren.

Boka service hos oss så tidigt som möjligt

Boka in en tid för service så tidigt som möjligt om du behöver hjälp med uppstarten av robotgräsklipparen eftersom det är många kunder som hör av sig efter vinteruppehållet. Vi ser till att allting fungerar perfekt och ger dig tips om hur du tar hand om maskinen på bästa sätt under säsongen!

Sammanfattning, uppstart av robotgräsklippare:

För att starta en robotgräsklippare efter vintern krävs flera steg för att säkerställa att den fungerar korrekt. Använd först en ohm-mätare för att mäta batteriets spänning och kontrollera om den ligger mellan 12 och 14 volt. Om så inte är fallet ska du undersöka laddningsstationens anslutningar och komponenter, till exempel nätsladden, eluttaget och transformatorn. Kontrollera dessutom att begränsningskabeln är intakt genom att se om laddningsstationen lyser grönt och att roboten rör sig när den startas. Andra saker som ska inspekteras är att rensa bort eventuella hinder på gräsmattan och byta ut knivarna mot skarpa blad. Slutligen är det klokt att boka ett servicebesök i god tid så att eventuella problem kan åtgärdas innan du startar din robotgräsklippare för säsongen.

Kontakta oss för hjälp!

Step 1 of 2

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få i samband med uppstart av robotgräsklipparen efter vinterförvaringen.
 • Kontrollera att robotgräsklipparen är påslagen (ON)
 • Finns det ström fram till laddstationen?
 • Om robotgräsklipparen indikerar ”Ingen slingsignal” så är det troligtvis kabelbrott på signalkabeln
 • Kontrollera att roboten är påslagen (ON)
 • Sätt roboten på laddning under flera dagar
 • Eventuellt behöver batteriet bytas ut om den är helt tom
 • Kontrollera att begränsningskablarna är inkopplade
 • Se över installationen och försök hitta kabelbrottet
 • Laga eventuella kabelbrott med ett skarvdon

Kontakta oss eller din återförsäljare och be om hjälp!

Mer läsning

Lämna en kommentar