10 effektiva steg – att renovera gräsmattan

Renovera gräsmattan med oss

Är du den som vill välkomna dina gäster med en paradgräsmatt, eller göra dina grannar gröna av avund? Här följer värdefulla råd helt gratis. Följ vår arbetsmetod för gräsmatterenovering med vår beskrivning på varje arbetsmoment så får du en gräsmatta som du kan vara stolt över. Följer du dessa råd steg för steg kommer din gräsmatta omvandlas och ta en helt ny skepnad – till en frodig, tät och fin gräsmatta.

Nedan delar jag frikostigt med mig om vår arbetsmetod i detalj på hur vi renoverar gräsmattor för våra kunders räkning. Faktum är att en advokat som jag anlitade för varumärkeskontroll av mitt företag tyckte det var väldigt dumt av mig att lägga ut vår arbetsmetod så bra är den. Du kan självklart kopiera hela arbetsmetoden (men inte texten för den är skyddad av upphovsrätten) eller spara åtskilliga timmar genom att anlita oss för sakkunnig hjälp med renovering av gräsmattan.

Innehållsförteckning

Gräsmattans grundläggande behov

Att skapa den idealiska gräsmattan kan vara en skrämmande uppgift, men med rätt vård och fokus kommer du att få dina gräsytor att se ut som om det hör hemma på en prisbelönt golfbana. För att lyckas med att få den där grönskande gräsmattan ska du komma ihåg att upprätthålla dess grundläggande behov som tillräckligt med solljus, vatten och luft under hela växtsäsongen toppad med regelbunden gödsling. Om du följer skötselanvisningarna här nedan täcker du tre av behoven vilket kommer att ta dig till den perfekta gräsmattan!

Sol
Vatten
Luft
Näring
/

Gräsets grundbehov

Snabbguide - renovera gräsmattan

Den korta versionen och en sammanfattning av alla arbetsmomenten.

1
Ta bort ogräs
Ogräset syns bättre och är lättare att plocka bort när det görs innan renoveringen.
2
Förbered ytorna
Klipp gräsmattan kort för då blir själva renoveringsarbetet lättare. Kratta och ta bort trädgårdsavfallet.
3
Vertikalskär
Själva renoveringen inleds med vertikalskärning. På så sätt får du bort mossa och dött gräs.
4
Lufta
Hål- eller pipluftning gör att gräsrötterna kan andas och kan tillgodogöra sig vatten, syre och näring.
5
Städa
Ta bort trädgårdsavfallet. Du kanske behöver göra det i flera omgångar efter både vertikalskärningen och luftningen.
6
Gödsla och stödså
Gödsla gräsmattan och strö ut gräsfrön helst med en spridare. Följ leverantörens rekommendationer.
7
Lägg ut dressjord
Fördela ut dressjorden i små högar jämnt över alla gräsytor. Raka ut jorden med en dressraka för att få en jämn och fin yta.
8
Sprid ut gräsfrön
Lägg ut en extra giv med gräsfrön. Det kan finnas partier där det kom på ett tjockare lager med jord och då har gräset svårt att växa igenom.
9
Vält dressjorden
Kör med gallervält över gräsmattan för att dels packa dressjorden och för att mylla ned gräsfröna i jorden.
10
Vattna gräsmattan
Vattna 4 ggr/dag i 10 minuters intervaller. Det gör att marken hela tiden håller sig fuktig vilket är viktigt för att gräset ska kunna gro.

Miljövänligt med gräsmatterenovering

Vi får ofta förfrågningar på att lägga om en redan etablerade gräsmatta. Det är något som är både kostsamt och leder till väldigt mycket extra arbete. För att ersätta en gammal gräsmatta med en ny måste man schakta bort det översta jordlagret med ca 1-2 dm djup. Detta ska sedan fraktas bort och tippas till en väldigt stor kostnad.

Efter att man har skalat av det översta jordlagret ska nytt jordlager påföras. Och det är åtskilliga ton nytt jordlager som ska läggas ut, eftersom det nya jordlagret bör vara cirka 2 dm djupt. Väljer man sedan att rulla ut färdiga rullar av gräs tillkommer kostnaden för det och arbetet.

Vi rekommenderar alltid en renovering av gräsmattan då det är det mest miljövänligaste alternativet för både miljön och ekonomin hur illa än den etablerade gräsmattan än är. En illa åtgången gräsmatta kan behöva en eller flera behandlingar men fortfarande till bråkdelen av kostnaden för vad en nyetablering skulle ha kostat. Dessutom är det bra mycket enklare att jämna av marken på en etablerad gräsmatta än en ny.

Ta bort ogräset innan du börjar renovera gräsmattan

Ta bort ogräs

Inled renoveringen av gräsmattan med att ta bort och rensa gräsmattan fri från ogräs. Det måste göras för hand eftersom kemisk borttagning av ogräs är numera förbjuden i Sverige. På så sätt minskar du risken att andra växter konkurrerar ut gräset efter renoveringen av gräsmattan.

Rensa bort ogräset från gräsmattan när gräset är lite längre och med en ogräsplockare. Vi rekommenderar Fiskars Xact ogräsupptagare. Det är ett väldigt effektivt trädgårdsverktyg som får upp både ogräsplanta och rot i ett moment. Var försiktig bara så du inte drar av någon begränsningskabel till robogräsklipparen så att det inte blir kabelbrott på slingan.

Förbered ytorna innan du börjar renovera gräsmattan

Innan du sätter igång med renoveringen av din gräsmatta, eller om vi kommer och gör det tunga arbetet åt dig så krävs det lite förberedelser innan renoveringen. Nedan listar vi de saker som du måste göra innan arbetet påbörjas. Har du gjort dessa förberedelser så kommer slutresultatet bli mycket bättre.

Gödsla gräsmattan någon månad innan

För att stärka gräsmattan inför det tuffa ingreppet som det blir med en gräsmatterenovering är det bra om du gödslar gräsmattan innan. En effekt av detta är att gräsmattan återhämtar sig kvickare och växtligheten kommer igång snabbare efter renoveringen.

Gödsla gräsmattan innan du börjar renovera gräsmattan

Rensa upp i gräsmattan

Trädgårdsmaskinerna behöver fri passage. Finns det hinder som högar med brädor, båttrailers och stenhögar kommer man inte åt alla gräsytor. Så plocka undan allt på tomten som är i vägen för arbetet med renoveringen av gräsmattan. Likaså lönar det sig även att klippa häckar, buskar och trädgrenar för att man ska kunna komma åt underliggande gräspartier lättare. Passa även på att ta bort stubbarna i trädgården, gamla rabatter, sandlådor som inte används eller stenar som sticker upp när arbetet väl är i gång.

Klipp gräset kort

Klipp gräset kort och helst på lägsta klipphöjd så nära inpå dagen för renoveringen av gräsmattan. Har du en robotgräsklippare så kan du låta den gå på lägsta klipphöjd veckan innan gräsmatterenoveringen. Denna förberedelse gör att det blir enklare att jämna av markytan och trädgårdsmaskinerna kommer att arbeta mer effektivt.

Checklista innan renoveringen av gräsmattan:

Vertikalskärning av gräsmattan vid renovering av gräsmatta.

Vertikalskär gräsmattan - mossbekämpning

Ett av de viktigaste arbetsmomenten i gräsmatterenoveringen vi gör är vertikalskärning av gräsmattan. Vi använder motordrivna vertikalskärare som effektivt bearbetar gräsmattan. En vertikalskärare är en trädgårdsmaskin som både luftar markytan, och som tar bort döda gräsrötter, ogräs och mossa. Att vertikalskära en gräsmatta innebär att man gör smala luftglipor (0-15 mm) ner i jorden för att på så sätt dela på gräsrötterna och för att få bort halmskiktet.

Huvudsyftet med vertikalskärning är tveklöst att får bort halmskiktet. Halmskikten även kallad för thatch är en organisk samling av döda och levande skott, stjälkar och rötter som byggs upp med tiden. Det är ett halvfast, svampliknande lager mellan gräset och jordlagret som förhindrar att vatten, luft och näring tar sig ned till gräsets rötter. Av den anledningen är vertikalskärningen viktig för att en väl dränerad gräsmatta gör att regnvatten och näring tränger mycket bättre ned till rötterna. Samtidigt stimuleras gräsrötterna när de delas till att producera sidoskott. Resultatet blir en mycket tätare gräsmatta när grästillväxten börjar ta sig.

Fördelar med vertikalskärning:

  • Bättre upptag av vatten, luft och näring
  • Ökad tillväxt
  • Föryngrar gräsmattan

Om du ska köpa en vertikalskärare så välj en bensindriven därför att den är både starkare och effektivare än en eldriven. En annan fördel med en bensindriven vertikalskärare är den är mer flexibel och klarar också av att ta sig igenom tjockare halmskikt. Ett alternativ till köp är att du hyr en vertikalskärare hos någon uthyrningsfirma eller på nätet.

Varför lufta gräsmattan med maskin, arbetet går fortare och blir bättre

Lufta gräsmattan med rätt metod

Hålpipsluftning innebär att man gör små hål i marken som är ca 7,5 cm djupa. Luftningen av gräsmattan bidrar till ökad syresättning av gräsets rötter, porösare jord och ökat upptag av näring samt bättre dränering av ytvattnet. 

Innan arbetet påbörjas anpassas redskapet utifrån jordens egenskaper. Leriga jordar hålpipsluftas för att göra marken mer porös. Däremot mer porösa jordar luftas med solida pinnar då det inte finns någon anledning att göra marken än mer porös.

Fördelar med luftning:

  • Porösare lerjordar
  • Bättre syresättning av gräsets rötter
  • Ökat upptag av näring
  • Bättre dränering av ytvatten

En av nycklarna till en välmående och frisk gräsmatta är just piphålslutfningen. Eftersom luftningen är en av förutsättningarna till god syresättning av gräsmattans rötter och förbättrad tillförsel av näringsämnen.

Olika typer av gräsmatteluftare

Det finns två metoder att lufta gräsmattan: pipluftning och hålpipsluftning. Du kan använda båda metoderna beroende på hur situationen är med jordpackning och tjockleken på halmskiktet.

Att sedan välja bästa redskapet för luftning av gräsmattan kommer garanterat att återuppliva din sjuka gräsmatta. Valet hänger på vilken luftningsmetod du föredrar, storleken på din gräsmatta och hur mycket fysiskt arbete du är villig att utföra. Du kan läsa mer om vilken metod och verktyg som passar dig bäst i min artikel ”Verktyg som luftar gräsmattan och vilket passar dig bäst?”.

Gräsrester vid renovering av gräsmatta

Städa och samla ihop trädgårdsavfallet

Efter vertikalskärningen och hålpipsluftningen samlar vi upp och säckar trädgårdsavfallet. Det görs med manuell krattning för att få bort allt dött gräs, mossa och ogräs från gräsmattan. Blås gärna bort de sista resterna av trädgårdsavfallet med en lövblås vilket gör att gräsytan blir ren från eventuella ogräsfrön och annat skräp. En ren genomkrattad gräsmatta kan bättre tillgodogöra sig gödsel och underlättar toppdressning av gräsmattan till att bli en plan yta. Därefter får du kompostera gräsresterna eller ta det till en återvinningsstation.

Gödsla och stödså gräsmattan innan toppdressningen

Gödsla och stödså innan du lägger på dressjorden. Det gör att näringen kommer lättare ned i jorden och gräsfröna får det lättare att gro när det finns ett tunnare och fuktigt jordlager över. Följ tillverkarnas anvisningar som står på förpackningarna så att du får ut rätt mängd när du sprider ut gödsel och gräsfrön.

Gödsla

Vi gödslar gräsmattan med högkvalitativa proffsprodukter som används av bland annat golf- och fotbollsklubbar. Det garanterar att din gräsmatta får alla de viktiga näringsämnen den behöver och ger en bra start för tillväxten. Av egen erfarenhet lönar det sig att satsa på bra gräsmattegödsel. En väl gödslad gräsmatta gör att gräset blir mer motståndskraftig och tåligare mot köld, näringsbrist, torka och främjar livet för mikrofloran i jorden. Det resulterar i en jord med mycket mask, gråsuggor och andra mikroorganismer håller jorden igång och jorden hålls luftig. Det granulerade gödslet slungar vi ut med en spridarvagn för att få en jämn spridning över hela gräsytan.

Stödså

Vi stödsår före toppdressningen och avslutar gräsmatterenoveringen med stödsådd beroende djupet av jordlagret. Det beror på om jordlagret är mer än ett par centimeter så orkar inte gräsfröet gro igenom. 

Vi använder bara exklusiva gräsfröblandningar fri från inblandning av ogräsfrön. Det är gräsfröblandningar som i huvudsak används av professionella aktörer som golfbanor, fotbollsplaner och av oss. Fröblandningarna är av absoluta högsta renhet och är fria från ogräsfrön. Vanliga gräsfröblandningar däremot som köps i varuhus, nöjer sig oftast att följa EU-standard och då måste 97% av gräsfröna vara rena, men 3% får de blanda i vadsomhelst vilket gör att du kanske sår ogräs eller oönskad grässort. Sammantaget gör att vi rekommenderar dig att satsa på gräsfrön av bästa möjliga kvalitet för i annat fall riskerar du få en gräsmatta full med ogräs.

Gräsfröna lägger vi ut med en såmaskin för en fin och jämn spridning av gräsfröna. Om du inte har tillgång till en sådan så kan du i stället använda samma spridarvagn som du använde i samband med gödslingen. Tänk bara på att spridningen kan då bli ojämn speciellt om det blåser mycket ute.

Jämna av marken mot slutet av gräsmatterenoveringen

Lägg ut dressjorden och jämna av marken

Mot slutet av renoveringen av gräsmattan toppdressar vi gräset innan sista stödsådden. En toppdressad gräsmatta förbättrar en sliten gräsmatta och skyddar utsatta delar av gräsmattan. Dressningen gör att gräsmattan håller lättare kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet.

Dressjorden vi använder heter K-dress. Det är en lättarbetad torv och sandblandning som lämpar sig utmärkt till föryngring av redan etablerade gräsyta. Med K-dressen kan vi alltså samtidigt både kalka, gödsla och jordförbättra gräsmattan. Dock tillför toppdressen inte lika mycket näring som gödsel utan återställer humusinnehållet i jorden. Hasselfors Garden är vår utvalda leverantör av K-dress då de lever upp till vårt högt ställda krav på kvalitet.

Dressjord är väldigt lämplig när man ska renovera gräsmattan och luckra upp kompakta lerjordar. Eftersom den är rik på sand kan den med fördel användas till mindre reparationer och utjämning av ojämnheter i gräsmattan gärna med hjälp av en dressraka. Är din gräsmatta mycket sliten och ojämn så kan du behöva toppdressa den flera gånger per säsong.

Fortsätt med toppdressningen

Vi rekommenderar att du fortsätter med toppdressningen av gräsmattan på våren eller hösten minst var 3-4 år. Du kan med fördel toppdressa slitna och utsatta ytor flera gånger under säsongen då det gynnar tillväxten av nya skott och motverkar uttorkning. Jag själv toppdressar min gräsmatta årligen då mitt mål är att få våra gräsytor så jämna som det är möjligt.

Sprid ut gräsfrön en till vända

Vi har kommit fram till att det lönar sig att sprida ut gräsfrön en vända till efter att dressjorden blivit utlagd och innan den välts. Dock brukar det finnas kvar kala fläckar där gräset inte vill ta sig även om vi täckt hela gräsmattan med gräsfrön ett par gånger. Det leder till att du behöver bättra på dessa kala fläckar med ny stödsådd efter att hela gräsmattan har etablerat sig.

Vält dressjorden med gallervält

Sista och ett viktigt moment i vår gräsmatterenovering är att välta det påförda jordlagret med en belastad gallervält. På så sätt kommer gräsfröna i bättre kontakt med den utlagda K-dressen samtidigt som man jämnar av markytan ytterligare.

Vattna gräsmattan efter renoveringen av gräsmattan

Vattna gräsmatta lite men ofta

Bevattningen under de första 2-3 veckorna efter gräsmatterenoveringen är den viktigaste perioden för att få gräsfröna till att gro. Det är väldigt viktigt att jorden inte torkar ut under denna period. Då riskerar hela sådden att gå förlorad. 

Håll det övre lagret jord fuktigt de fyra första veckorna. Du behöver vattna gräsmattan fyra gånger per dag i 10 minuters intervaller för att gräset ska kunna gro och växa till sig. Anpassa bevattningen utifrån väderförhållandet vilket innebär att du måste pausa bevattningen om det regnar mycket. I annat fall riskerar du att grodden ruttnar bort. Efter någon vecka kommer du att se resultatet av små ljusgröna grässtrån som sticker upp. Fortsätt med kontinuerlig bevattning tills gräset har växt till sig med 8 cm vilket tar ca 4 veckor.

Har du en spridare så ska den flyttas runt 24 gånger på ett dygn och om du har sex stycken bevattningspunkter, vilket är normalt för en villaträdgård. Det gör att du behöver lägga ned ca 5 timmar varje dag på bevattning i en månads tid. Vår erfarenhet är att det är få om ingen som lyckas med detta så vi rekommenderar verkligen hyra eller inköp av ett komplett helautomatiskt bevattningssystem. 

Efter uppnådd höjd så är det dags för fösta klippningen helst med en robotgräsklippare som är lätt och skadar inte det nya gräset med sin vikt. Klipp en tredjedel av gräsets höjd vid första klippningen efter gräsmatterenoveringen. Därefter sänker du klipphöjden successivt med en centimeter i taget till önskad höjd på gräset.

Sammanfattning

Avslutningsvis är renovering av din egen gräsmatta ett utmärkt sätt att komma ut och njuta av utomhuslivet med familj och vänner. Även om det kräver en stor investering av tid och pengar kan fördelarna vara enorma. I slutet av ditt projekt kommer du att ha en trädgård som vänner och familj kan njuta av i många år framöver.

Om du funderar på att ta dig an detta projekt själv, uppmuntrar vi dig att göra det. Räkna då med att det tar c:a 4-5 hela arbetsdagar att renovera gräsmattan själv om du har en normalstor gräsmatta på 500 m2. Beräkna att du hinner med 10-15 m2 per timme om du följer alla arbetsmomenten som finns beskrivna här på sidan. 

Men om du inte känner dig säker på att klara av denna uppgift själv är du välkommen att kontakta oss – vi är här för att hjälpa dig! Vårt team är välutrustat med professionella verktyg och material som krävs för gräsmattrenovering, vilket innebär att jobbet kan utföras snabbare och av mer överlägsen kvalitet jämfört med om du skulle göra det själv. När vi tar hand om dina bekymmer med renovering av gräsmattan behöver du bara luta dig tillbaka och slappna av. Så kontakta oss idag och begär en offert – låt oss få din gräsmatta att se fantastiskt ut!

Till sist vill jag understryka att du får tänka på att gräsytor är som individer med olika behov. Det som skulle normalt fungera på de flesta gräsmattor är inte applicerbart på alla utan fler behandlingar kan behövas sättas in.

Målbilden

Anlita oss för renoveringen av gräsmattan

Robert och Tomas, ägare och grundare av Gentas TrädgårdSmart AB har ett genuint intresse av att upprätthålla högsta kvalitet på levererad vara och tjänst. Alla produkter är kvalitetsgranskade. Det arbete vi utför hos dig är som om det vore våra egna gräsmattor. Ovan beskriven arbetsmetod som vi har tagit fram grundar sig på erfarenhet av många utförda renoveringar av gräsmattor.

Bild före gräsmatterenovering Bild efter gräsmatterenovering

Det är inte bara privatpersoner som önskar snygga inbjudande gräsmattor utan även bostadsrättsföreningar och företag.

Frågor och svar

Här nedan får du svar på de vanligaste frågor vi brukar få.

Bästa tiden för att renovera gräsmattan är under våren och hösten då vädret är fuktigare och med mer nederbörd. Anlitar du oss så spelar tidpunkten mindre roll eftersom vi alltid sätter ut ett automatiserat bevattningssystem efter vår gräsmatterenovering.

Vi använder samma moment som Svenska Fotbollsförbundet lär ut på sina planskötarutbildningar. Det innebär att vår arbetsmetod är ett skolboksexempel på hur en gräsmatterenovering ska gå till.

Robert och Tomas som driver Gentas TrädgårdSmart har båda genomgått alla steg i planskötarutbildningen. Det innebär att du är i goda händer när du anlitar oss för renovering av er gräsmatta.

Följ vår arbetsmetod beskriven på den här sidan eller anlita oss för att utföra arbetet. Ta helst ett jordprov innan arbetet påbörjas för att kontrollera gräsmattans näringsbehov.

Hålpipsluftning innebär att man gör små hål i marken som är ca 7,5 cm djupa. Det bidrar till ökad syresättning av gräsets rötter, porösare jord och ökat upptag av näring samt bättre dränering av ytvattnet.

Vi använder en motordriven hålpipsluftare när vi renoverar våra kunders gräsmattor. Dock är den maskinen väldigt dyr men vi säljer gräsmatteluftare för dig som luftar gräsmattan mer sällan.

Mer läsning om gräsmatteskötsel

Begränsningskabel till robotgräsklippare
Robotgräsklippare

Begränsningskabel till robotgräsklippare

Hem Robotklippare blir en alltmer populär lösning för husägare som vill slippa besväret med gräsklippningen. Begränsningskabel till robotgräsklippare är en avgörande faktor för de som vill undvika kabelbrott på slingan. En robotgräsklippare är beroende av en intakt och fungerande begränsningskabel

Läs mer »
Lufta gräsmattan med vertikalskärning
Luftning av gräsmattan

Skillnaderna mellan att lufta och vertikalskära gräsmattan

Att underhålla en frodig och hälsosam gräsmatta kräver mer än bara regelbunden klippning och bevattning. Två viktiga åtgärder som ofta förbises är luftning och vertikalskärning. Dessa metoder bidrar till att förbättra gräsmattans övergripande hälsa och utseende, men de skiljer sig

Läs mer »
Koppar i trädgården.
Näringsämnen

Koppar i trädgården: Mikronäringsämnet som gör stor skillnad

Koppar (Cu) är ett mikronäringsämne som spelar en avgörande roll i trädgårdens ekosystem, men dess betydelse är ofta underskattad. Genom att förstå hur koppar i trädgården påverkar växters hälsa och jordens mikroorganismer kan trädgårdsmästare skapa mer friska och produktiva trädgårdar.

Läs mer »

Lämna en kommentar